Jagoda
Kalcij se uglavnom nalazi u listovima, peteljkama, korijenovu vratu i korijenu, ali mala količina koja dospije u sam plod od kritične je važnosti za strukturu ploda i rok trajanja.
Grafikon: Raspodjela makrohranjiva u jagodama
Unutarnji plod i distalni dijelovi ploda sadrže malo kalcija, no razmjerno visoka koncentracija na rubnim dijelovima osobito je važna za kvalitetu ploda.
Ilustracija: Raspodjela hranjiva u plodu
Ispitivanja su dokazala da kalcij pojačava čvrstoću plodova i produžuje njihovu održivost.
Grafikon: Rok trajanja jagoda u odnosu na sadržaj kalcija
Grafikon: Utjecaj kalcija na čvrstoću plodova i rok trajanja
Grafikon: Utjecaj folijarnog kalcija na čvrstoću plodova
Važno je napomenuti da prevelika količina kalcija na račun ostalih kationa može smanjiti čvrstoću plodova i skratiti rok trajanja. Zato je primjenu kalcija potrebno dobro uravnotežiti s drugim kationima poput kalija i magnezija.
Grafikon: Utjecaj omjera kationa na nedostatak kalcija
Kalcij pomaže i smanjenju plijesni na plodovima poslije berbe, a može se folijarno primijeniti prije berbe.
Grafikon: Utjecaj folijarnog kalcija na čvrstoću plodova i pojavu bolesti
Kalcij smanjuje albinizam, održavajući boju plodova tako što povećava razinu antocijana za vrijeme sazrijevanja.
Grafikon: Utjecaj folijarnog kalcija na albinizam
Silicij također utječe na kvalitetu plodova, pojačavajući njihovu čvrstoću, a postoje naznake da pojačava otpornost na bolesti. Primjena silicija pridonijet će produženju roka trajanja. Ključan doprinos silicija je u ojačavanju staničnih stijenki.
Grafikon: Utjecaj silicija na čvrstoću plodova jagoda
Azija i Oceanija