Analiza listova – za identificiranje nedostatka hranjiva

Analiza listova jedina je pouzdana metoda za određivanje potreba biljaka za ishranom te identificiranje nedostatka hranjiva.

Zašto raditi analizu listova?

Pribavljanje i korištenje preciznih informacija kao što su podaci o analizi listova ključno je za donošenje brojnih važnih odluka u sektorima poljoprivrede, hortikulture, ekologije i ukrasne hortikulture.

U poljoprivrednom uzgoju, analiza listova omogućuje planiranje programa gnojidbe koji će biti precizan, pravovremen te ekološki odgovoran.

Ukratko, analiza listova daje ključne informacije potrebne za donošenje preciznih, efikasnih, isplativih i odgovornih odluka u ishrani biljaka.

Što analizirati?

Za poljoprivrednika, najveći dio posla – i troška – analize listova vezan je uz uzimanje uzoraka i prijevoz do laboratorija. U laboratoriju se na uzorcima može provesti širok spektar istraživanja, pa je poželjno iz uzoraka izvući što više raznih informacija.

Analizom je moguće utvrditi status širokog raspona hranjiva; makrohranjiva (dušik, kalij, fosfor), glavnih hranjiva (kalcij, sumpor, magnezij), hranjiva za zdravlje životinja (natrij, kobalt, jod i selen) i teških metala (olovo, nikal, arsen, kadmij, krom, živa, bakar i cink).

Želite li napraviti analizu listova?

Tipovi analiza u našoj ponudi/

Analiza širokog spektra za listove

Naš najpopularniji analitički paket – daje podatke o razini dostupnosti svih 12 biljnih hranjiva i osigurava identificiranje svakog nedostatka. Najbolji je izbor za analizu biljnih uzoraka. Izvještaj također sadrži tumačenje dobivenih rezultata u odnosu na referentne vrijednosti te preporuke za sprječavanje ili otklanjanje nedostataka. Analiza uključuje sljedeće podatke:
N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn

Analiza kvalitete listova za zdravlje životinja

Najbolji analitički paket za uzorke stočne hrane - daje podatke o razini dostupnosti svih 12 biljnih hranjiva i osigurava identificiranje svakog nedostatka, te uključuje četiri hranjiva važna za zdravlje stoke. Izvještaj također sadrži tumačenje dobivenih rezultata u odnosu na referentne vrijednosti te preporuke za sprječavanje ili otklanjanje nedostataka. Analiza uključuje sljedeće podatke:
N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn + Na, Co, I, Se

Ostali analitički paketi za specifične situacije:

Osnovna analiza listova

N, P, K, Mg

Samo dušik

N

Kontaminiranost teškim metalima

Pb, Ni, As, Cd, Cr, Hg, Cu, Zn